Quantcast
Channel: Villroses hage
Viewing all 806 articles
Browse latest View live

Solsikker og solstikk!

$
0
0
Helianthus annuus 'Velvet Queen'

Nå er det solsikkenes tur! Grunnet plassmangel i de solrike bedene (Ja, de er forbeholdt roser og noen heldige stauder), har jeg solsikkene i noen store krukker på plattingen. Gøy å prøve ulike sorter. Spesielt fine er noen av de mørkeste. Har tidligere fortalt om en velteulykke i drivhuset i vår. Da kræsjet blant annet de nennsomt merkede solsikkespirene i gulvet mens jord sprutet til alle kanter. Greide å berge tre solsikkespirer, og de nyter soldagene for fullt nå.

Liatris spicata 'Alba'

Nei, dette er ingen solsikke, men akssøyleblomst (Liatris spicata). En skikkelig tøffing, har det vist seg. Den har tålt de knusktørre forholdene i sommer. Den vanligste er lilla, men jeg synes de hvite er vel så stilige.

Ja, akkurat sånn fortsetter sommeren å være ut i august. Evig blå himmel og stekende sol. Sistnevnte ble visst for mye for meg, for jeg har prestert å bli satt ut av solstikk et par dager. Skal ikke gå for mye i detaljer, men hodepine, kvalme og generell slapphet er symptomene.

Sol er bra, men det kan bli for mye. Pass på hodene, folkens!

Se spennende blogger hos:
TrädgårdsFägring
All Seasons

Noen nye (for meg) roser

$
0
0
Rosa 'Odyssey'

Det ble plantet noen roser i år også. Fikk dem heldigvis i jorda før tørken ble altfor merkbar. Alle viser fortsatt godt mot.
Den attraktive skjønnheten over her er foredlet av briten Frank R. Cowlishaw i 2008. En forholdsvis lav floribunda med middels duft. 'Odyssey' må få stå foran i bedet.

 'Guirlande Rose'

En rambler-rose med noe duft er dette.Hvor høy den den kan bli her vet jeg ikke. Ann Boudolf fra Belgia lanserte denne i 2008.

'Purple Haze'

Bunndekkere er kjekt å ha. Særlig foran storkbente artsfrender. Denne har mørkere blomster enn på bildet. 'Purple Haze virker lovende når det gjelder blomstrerikdom. Skapt av Hans Jürgen Evers, og lansert av Tantau i 1998.

'Theano'

Det måtte jo bli noen roser fra Gescwind i år også. Theano kom i 1895, og er en krysning mellom multiflora og californica. Full av torner og livskraftig, som mange av disse klatrerne.

'The Lark Ascending'

En Austin-rose eller tre måtte også bli med hjem. Denne halvfylte har en uvanlig form til Austin å være. Men duft har den, og blomstrer villig.


Verdt et nærmere studium er 'The Lark Ascending', der den fanger sollyset.

'Frau Dagmar Hastrup'

En god, gammel rugosasort som jeg endelig skjønte passet glimrende i hagen. Store, enkle blomster kan jeg like! Denne ble oppdaget av danske Knud Julianus Hastrup i 1914. Svært så hardfør, med sterk duft og god gjenblomstring. Blir gjerne bredere enn den er høy. Fine nyper til høsten.

'Menja'

Nok en dansk skapelse. Valdemar Petersen lanserte moschata-hybriden 'Menja' i 1960. Søte små blomster i klaser gjennom sommeren. Skal klare H4. Navnet kommer fra Norrøn mytologi. Jeg har også 'Fenja', som er blogget om her


'Summer Wine'

ble platet i fjor. Jeg er så glad den klarte vinteren 😍
Klatrerosa fra Kordes (1985) har god duft, og er herdig til H3-4 (håper jeg).

'Ernst G. Dörel'

Gammeldags sjarm i tonnevis har denne Geschwind-rosa fra 1887. Klatrerosa er oppkalt etter en maler fra den romantiske perioden.

'Olivia Rose Austin'

David Austin mener dette kan være den beste rosa de har fått frem. Oppkalt etter hans barnebarn og lansert i 2014. Fargen minner mye om den nær pudderrosa 'Heritage'. Som vanlig med Austin-rosene, skifter denne nyanser og uttrykk under utviklingen. Nå gjenblomstrer den, og har nydelig fruktaktig duft. Sunn og frisk.

'Babiccina Vonava'

Avslutter med denne storblomstrede, utrolige rugosa-hybriden fra Tsjekkia. Navnet betyr "Bestemors duftende". Jan Böhn er foredleren, og den skal klare H5. Håper den vil trives på berget!

Liljene på marken

$
0
0
Rosa 'Russeliana' og Lilium martagon 'Sunny Morning' 

Liljene har jo klart seg svært bra i sommer. De fortjener en hel post!
Kan ikke dy meg, men starter liljekavalkaden med et møte mellom to yndlingsplanter: Rosa 'Russeliana' og martagonliljen 'Sunny Morning'

Lilium 'Raspberry on Whip'

Den lave, asiatiske liljen 'Raspberry on Whip' har jeg vist mange ganger, og det er ikke tilfeldig. Den er bare utrolig sjarmerende, og tiltrekker seg blikket i forkant av bedet ved terrassen. Den kom med den aller første liljeimporten jeg var med på, for over ti år siden.

 'Burvju Dzira'

 En nykommer, dette. Lurer på om ikke det  er den baltiske  asiatliljen 'Burvju Dzira'.

 Lilium 'Easy Dance'

Enda en nykommer her. Det er også en asiatisk lilje med navn 'Easy Dance'. Kraftig fargekontrast på denne!

Lilium 'Eyeliner'

 Lekre 'Eyeliner' har vært her noen år, og gledelig nok har den forøkt seg.

 Lilium 'Conca d'Or'

Treliljen  'Conca d'Or' er alt annet enn puslete, der den rager et par meter opp i luften.

 Lilium Regale 'Alba'

Her er det vel Lilium Regale 'Alba' som titter fram i det hvite bedet. Den hvite varianten av kongelilje er ny i hagen, og har ikke rukket å formere seg slik den vanlige sorten har.

 Lilium 'Easter Morn' 

Nydelige 'Easter Morn' (Trompet x longiflorum) henger fortsatt med.

 Navnløs asiatisk lilje

Liljen som jeg fikk navnløs fra Hyde, er blitt svært så frodig.

Lilium 'Nymph'?

Litt usikker på om dette er 'Nymph'. I hvert fall er det en orientpet, høy og staselig.



 Lilium 'Stargazer'

Synes denne orientliljen er noe blassere enn den bruker å være. Kanskje den bare er bleket av den evinnelige solen på tampen av blomstringen.

 Lilium 'Miss Feya' og Lilium Henryii'

Akkurat nå blomstrer disse for fullt. Orientpet'en  'Miss Feya' trives åpenbart her.

Dette var en liten bukett av alle liljene i hagen.
Avslutter med en nydusjet 'Raspberry on Whip' etter en av de ytterst sjeldne regnbygene i sommer:


Remonterende roser I

$
0
0
'Route 66'

Roser som gjenblomstrer er godt å ha nå på sensommeren. Et knippe av dem som blomstrer akkurat nå kommer her. Et særdeles hjertelig gjensyn med amerikaneren Tom Carruths buskrose 'Route 66' Den blomstrer så fint nå! Frisk og velduftende. Kom til meg i fjor, så jeg er spent på herdigheten.

 Rosa 'Louise Bugnet'

Den gamle traveren (kjøpt i 2006, rugosarosen) 'Louise Bugnet' remonterer fint nå. Sammen med den en riktig burgunder klematis, hvis navnelapp forsvant i kaoset da rosene m. m. måtte bøyes og legges ned i trappen mens vi vasket og malte terrasserekkverket bak.

'Night Owl'

Etter en pause er nattuglen i gang med blomstringen igjen! 'Night Owl' er en klatrerose med søt duft og godt med torner fra nevnte Tom Carruth. Den har fått en lun plassering i hagen.

 'Frühlinghsduft'

Herlige  'Frühlinghsduft' fra Kordes hadde en fantastisk blomstring på forsommeren. Nå gjenblomstrer den 😀

 'Rote Max Graf'

Som dere ser, blomstrer denne rosa samtidig som den setter nyper!  'Rote Max Graf' er jo en engangsblomstrende rose, så dette skal ikke skje!

 The 'Alexandra Rose'

Mange av Austinrosene står med knopper nå, og andre er ferdig med andre flor. The 'Alexandra Rose' holder gjerne på gjennom hele sesongen.

'Rotes Phaenomen'

En annen som blomstrer gjennom hele sesongen, er rugosarosen 'Rotes Phaenomen'

Deler hos
All Seasons

Stauder som er fine på sensommeren

$
0
0
Phlox paniculata 'Norah leigh'

Høstfloks synes jeg er veldig flotte! Finest av alle er 'Norah Leigh' med variegert bladverk som ekstra bonus.

Phlox paniculata 'Younique White'

Ikke galt med en rent hvit variant heller? Høstfloks skal være mottagelige for meldugg, men jeg har ikke sett noe til det, heller ikke denne tørkesommeren. Nyere sorter har bedre resistens mot soppsykdommen.

Gentiana kolakovskyi

Lysende blåfarge i bergbedet. Søte kan nesten hamle opp med blåveis i fargeprakt

Tropaeolum speciosum

Mens vi snakker om fargeprakt...  Ildblomkarsen kan også kunsten å lyse opp. Den dekker nå et rosetårn og områdene rundt. Og bergveggen bak.

 Incarvillea  'Alba'

Søte, lille basunblomst har blomstret tidligere i sommer, og kommer med ny blomstring nå.

 Hosta

Grønne og blå, store og små. Mønster i alle varianter. Hagens mange Hosta-planter har holdt seg utrolig flott i sommer.

 Hosta 'Piedmont Gold'

Fikk lyst til å vise et par av de store Hosta'ene også. Denne over her er jo gylden som gull!

 Hosta

Husker ikke navnet på denne i farta, men stor er den! Elsker vokseformen på disse plantene...

Ligularia dentata 'Britt-Marie Crawford'

Fri for farge er heller ikke nøkketunge. En plasskrevende staude. Denne sorten har mørkerødt bladverk.

Hylotelephium  'Chocolate Drop'

Dette er også tiden for høstbergknappen å komme i blomst. I det nyanlagte bedet i den gamle svilletrappen bor Hylotelephium (tror de skal hete det nå) 'Chocolate Drop'.

Straks fredag igjen, jo! Ønsker alle en riktig god helg.

Deler hos
Floral Friday Fotos

Remonterende roser II - Austin-favoritter

$
0
0
'Crocus Rose' (David Austin 2000)

Nå skal jeg prøve å forklare hvorfor nettopp disse er favorittene. Ikke fordi de er spesielt herdige. Ikke fordi de har de aller største blomstene eller den sterkeste duften. Men fordi de er så utrolig vakre. Alle har  også en ualminnelig tiltalende duft

'Crocus Rose'

Og så skifter blomstene uttrykk over tid. Her der den samme blomsten noen dager senere. Disse sortene har også vakre fargenyanser som skifter gjennom utviklingen. 'Crocus Rose' skifter fra aprikos, via rosa til kremhvit. Rosa har vunnet RHS Award of Garden Merit.

'Tradescant' (David Austin 1992)

En av hagens mørkeste, med sorte skygger, er neste rose ut. 'Tradescant' er egentlig kjent for å være noe pinglete. Den første jeg skaffet meg, hadde det fint i hagen i ni år, men gikk ut en grusom vinter.
Jeg måtte selvfølgelig plante en ny, og den fikk beste plassering i hagen. Den nyere 'Munstead Wood' har nå overtatt tronen som Austins beste mørke. Jeg har jo den også, men ingen slår duften til 'Tradescant'😄

'Tradescant' og 'Crocus Rose' remonterer godt

Her er de begge sammen. 'Route 66' sniker seg med nederst i bildet. Nå har jeg plantet flere moderne favoritter sammen i det beste sol-bedet. Der stod tidligere hagens største peon, som ble flyttet i fjor.

'The Alexandra Rose' (David Austin 1992)

Nummer 1 er denne, som nesten alltid er i blomst. Ser nesten ut som en kjempestor nyperose. Busken er herdig og tåler lett skygge.
Kanskje er høy sjarm-faktor er det aller viktigste når det gjelder Austin-rosene?

Deler hos
TrädgårdsFägring
Floral Friday Fotos 

September - tid for blomstring og tid for grøde

$
0
0
Plutselig var september der. Den første høstmåneden. Men sommerværet og den behagelige temperaturen fortsetter. Deilig med frihelg og terrasseliv! Åpne blomster tiltrekker både bier og sommerfugler. I en krukke på terrassen bor denne georginen (Dahlia). Sommerfuglen dagpåfugløye (Aglais io) får lett tak i nektar her.

 Eplene har fått mer rødfarge enn vanlig i år. Mye sol denne sesongen kan man trygt si. Mener dette er den gode, gamle eplesorten 'Signe Tillisch'

Tomatsesongen har også vært svært bra. Fargerikt fellesskap i drivhuset. Jeg har 15 planter i drivhuset, og 15 på friland. Alle ulike sorter 😃

Ha en fin ny sensommeruke!

Deler hos
Macro Monday2

Remonterende roser III Austin + +

$
0
0
 'Heritage' (David Austin 1984) gjenblomstrer veldig bra. Sterk duft og rik blomstring. Her har den fått en god dusj av morgenens varslede ekstremregn. Frisk rose som får lange grener. Bekjærer derfor godt ned om våren.

 'Heritage' i solskinn. Den helt spesielle lysrosa nyansen har jeg ikke sett på engelske roser før David Austin lanserte 'Olivia Rose' som er ny på det norske markedet.

 Herlig og livskraftig er 'Teasing Georgia' (David Austin 1998). Kraftigvoksende sort som egner seg bra for norske forhold. Her har den utviklet seg til en lav klatrer i en karrig skråning under verandaen. Sunn og frisk med god duft.

 'Himmelstürmer' (Franz Wänninger 1990) er en helt annen rosesort; en rugosahybrid  som gjerne klatrer til værs. Den setter blomster i klaser omtrent hele sesongen. Lett duft.

 'Marie Dermar' (Geschwind 1888) er noe helt for seg selv. En av de få remonterende Geschwind-rosene. Skal være en hybrid mellom noisette- og remontantrose. Det var en av klatrerosene som måtte skjæres godt tilbake og legges ned da vi skulle male huset i sommer. Nå har hun strekt seg opp til nye høyder, og trengt seg mellom to gulvplanker på balkongen. Der blomstrer hun i en posisjon som er nær umulig å fotografere. Ei livskraftig og vakker rose som har alt! Også sterk duft.

Må ta med et bilde til av min kjære Austinrose 'Tradescant'. Den bare fortsetter å pryde utsikten fra yndlingsplassen på terrassen.

God, blomstrende helg!

Deler hos
TrädgårdsFägring

Dahlia bonanza

$
0
0

Dahlia 'Eveline' har jeg hatt i mange år

Dahlia, eller georginer som de kalles i Norge og Danmark er noen fascinerende knoll-planter.  Akkurat nå blomstrer de for fullt. Med ekstra gode sommertemperaturer, var det noen som startet allerede i juli.


Disse eksotiske skjønnhetene tåler jo ikke frost, så knollene må inn i en kald kjeller om vinteren. Det kan være litt vrient, da de må være akkurat passe tørre, men ikke for tørre. Sikrest resultat har jeg med de som overvintrer i krukken sin i drivhuset. Temperaturen der er litt over 0 grader. Ikke en dråpe vann får de, før de spirer om våren.


En eksotisk skjønnhet er i ferd med å springe ut. Jeg har alltid store potter med Dahlia på drivhusplattingen. De bor i pottene sine fra år til år, og flytter altså inn i drivhuset om vinteren

 Dahlia 'Seattle' springer ut

Synes blomstene er spennende, akkurat når de springer ut også.

 Dahlia 'Seattle'

'Seattle' lyser virkelig opp i det tunge regnværet her i går. Den tilhører dinnerplate-gruppen, som sier noe om hvor store blomstene er.


En dekorativ sort med mørkt bladverk fra i fjor. Har ikke navnet på den i farta.

Dahlia 'Bright Eyes'

Men denne har jeg navnet på! Den enkle 'Bright Eyes' ble en favoritt i fjor, så jeg er veldig glad den klarte seg 😃

Dahlia 'Twyning's White Chocolate'

Store, enkle blomster, med en liten frynsekant innerst mot den gule midten! Denne her er et ekte blikkfang i hjørnet på terrassen. Samme sort som var avbildet her med sommerfugl.

Dahlia 'Fleurel'

Nok en tallerken-(Dinnerplate-)Dahlia, som imponerte stort som nykommer i fjor.

Mange har jeg i krukke, noe som går helt fint. De som jeg setter i jorda forspirer jeg først, til de blir rundt 15 cm høye. Så surrer jeg kobbertape nederst på alle stilkene. Det hindrer brunsneglene i å krype opp.

Ja, det er fort gjort å få litt havesyke når disse kommer på markedet om våren. Koster ikke all verden heller, å prøve en knoll eller tre...

Nytbart akkurat nå...

$
0
0

...er tomater i alle størrelser og fasonger. Plukker, plukker og plukker. Og nyter 😊


...pyntekorg, eller Cosmos bipinnatus. Septemberhagens pryd. Klippe og sette i vase. Eller nyte utendørs 😊


...en nyinnkjøpt høstfloks. Phlox paniculata 'The King'. Nyter synet av en ny sort med fin farge 😊


...og selvfølgelig rosene, som kan nytes langt utover høsten 😊

Flere nytelser kan du se her:
TrädgårdsFägring

En liten runde før stormen "Knud"

$
0
0
Malva sylvestris 'Zebrinus' har sådd seg selv.

 "Knud", som har tatt veien opp fra Danmark, har blåst med orkan styrke enkelte steder på Vestlandet. I denne lune hagen er det bare meldt om stiv kuling, men kastene kan nok komme opp i storm. Merker det rykker allerede. Best å ta en tur i hagen før det blir for ille.

 Villvin (Parthenocissus tricuspidata) og klatrehortensia (Hydrangea petiolares) i høstskrud.

Må ta noen bilder før alle bladene blåser/faller av... Disse klatrer på naturdelen av tomten, som jeg kaller "Berget".

 Geranium wallichianum 'Crystal Lake'

Mange storkenebb blomstrer fortsatt.  'Crystal Lake' synes jeg er ekstra fin. Den tåler mye skygge og frør seg relativt beskjedent.



Bumerang-bedet ser ikke så aller verst ut langt ut i september. Her blomstrer roser, Cosmos og diverse annet. Hunden følger med på runden.

 Dianthus 'Chianti'

I vår fikk jeg endelig sådd noen 10 år gamle frø jeg hadde liggende. Sådde tett, da jeg ikke hadde stor tro på spiring. Men der tok jeg feil... Frøene var høyst spiredyktige - Plantene fyller en lang balkongkasse i tillegg til her og der i bedene. Liker fargen!

 Vingefrøstjerne (Thalictrum delavayi) 'Splendide White'

Vingefrøstjerne er min favorittstaude. Vanligvis er de lilla, men den hvite er jo lekker der den blomstrer nå. Akkurat denne står skyggefullt plassert i det hvite bedet.

Pelargonium, ukjent

En mørkerød Pelargonium har kjempet seg opp og fram. Trodde den var død da jeg sjekket pottene i drivhuset i vår. Men så så jeg et bittelite skudd, og da fikk planten en sjanse. Som den grep.

 Hydrangea paniculata 'Little Lime'?

Denne syrinhortensiaen kjøpte jeg på salg i fjor. Navnelappen er utilgjengelig, men tror kanskje det er 'Little Lime'.

Acer palmatum 'Dissectum'

Utrolig høstfarge på denne japanske lønnen. 'Dissectum' ble kjøpt på samme salget. Nei, blir aldri lei av syrinhortensia og japanske lønner 😃

Håper det går bra med dere alle i stormen!

Deler hos
TrädgårdsFägring

Remonterende roser IV

$
0
0
'Brother Cadfael' (David Austin 1990)

Etter min mening, er 'Brother Cadfael' den klassiske tettfylte Austin-rosa som egner seg best for norske forhold. Krafitge grener med oppadvente, store blomster. Forholdsvis regnsterk, og godt herdig. Friskt bladverk. Sterk og god duft er heller ingen ulempe. Denne har jeg hatt i hagen i 10 år. Den kom som barrotplante.

 'The Lark Ascending' (David Austin 2012)

Ei ganske ny rose fra Austin, som er ny i hagen min i år. Denne viser gode takter, og remonterer riktig bra. Litt annerledes til å være Austin, med halvfylte blomster. Ganske mild teroseduft. 'The Lark Ascending' har klart å sjarmere meg i sommer.

 'Martin Frobisher' (Dr. Felicitas Svejda, Canada 1968)

Her om dagen tittet det fram ei rose jeg mener er den kanadiske rugosahybriden 'Martin Frobisher'. Vet at jeg har en stikling av den omtrent der. Den har ikke blomstret før, så det er jo hyggelig 😃

'Martin Frobisher'

Nå har blomsten slått mer ut, og det ligner absolutt 'Martin Frobisher!
En frisk og robust busk med lite torner.

'William Shakespeare 2000' (David Austin 2000)

Litt ukjennelig før den har foldet seg helt ut. Den blir svært tettfylt og mørk rødlilla.

Frosten holder seg unna, så flere roser kan rekke å blomstre.

Sommer eller høst?

$
0
0

En lav sol forsøker å oppmuntre rosene til å fortsette blomstringen.
Frostnettene rykker nærmere. Hagen lever enn så lenge på nåde fra Hufsa...


Derfor imponerer fortsatt georginene (Dahlia) rundt i bed og krukker. Utrolige 'Fleurel' får lov til å være hagens primadonna. Om vi kommer over denne helgen uten minusgrader, kan det vare en stund til.


En litt sliten Zinnia i en krukke foran huset. Den overlevde mirakuløst vårens velteulykke i drivhuset, da jeg trodde alle småplantene av Zinnia var gått tapt. En lengeblomstrende sommerblomst!


Skogen som grenser til tomta sladrer om hvilken årstid det egentlig er.
Og vi vet hvem som vinner...

Bruk av klematis

$
0
0
Clematis viticella 'Polish Spirit'

Noen sorter, for eksempel fra  viticella-gruppen, gir seg ikke før langt ut på høsten. Presenterer først en del av de som sørger for blomstring nå i oktober.

 Clematis jouiniana 'Mrs. Robert Brydon'

Mengder av bittesmå stjerneblomster har denne sentblomstrende søtnosen.

 Cl. 'Mrs Robert Brydon'

Denne klatrer ikke, så den trenger støtte, eller kan brukes som bunndekker.
Her får den ligge utover en skråning. Bra å ha noe som blomstrer så rikt når det meste gjør seg klar til vinterhvilen.

 Clematis 'Jackmanii'

En lettdyrket og trofast sort med svært lang blomstring. Tåler mye skygge. Klippes helt ned om våren, men klatrer opp en stolpe, og videre opp i et stort morelltre i løpet av sesongen.

 Clematis 'Multi Blue'

'Multi Blue' blomstret for fullt i juli, men har rett og slett bestemt seg for å remontere... Favoritt av de storblomstrete fylte.

 Clematis 'Summer Snow' (syn. Paul Farges')

Den svært livskraftige sorten har også en ekstra lang sesong i år, og opptrer nå som "høstsnø".
'Summer Snow' kan plasseres på vanskelige steder i hagen, hvor lite annet vil blomstre. Men hold den unna steder der den kan overkjøre mindre vekstkraftige planter.



Nå kommer en liten kavalkade over noen av sommerens trivelige klematis-stjerner.
Den på bildet over her ble plantet sammen med en lav klatrerose for noen år siden. Ikke har den blomstret før den dukket opp helt i toppen av rosetårnet i år. Man må ha en smule tålmodighet med klematis. Ikke gi opp og ikke grave opp.

 Clematis 'Piilu' og Clematis 'Westernplatte'

En klassiker er jo å plante klematis og roser sammen. Her vokser de med en engangsblomstrende rose. Når rosa er avblomstret, starter klematisene. Praktisk!

 Clematis 'Romantica' med Astrantia major 'Sunningdale Variegated' (stjerneskjerm)

Klematis kan også være vakre sammen med stauder! Siden de blomstrer fra bunn til topp, må man ikke glemme det som vokser nær bakken. Klematis har også behov for noe som skygger røttene. Derfor ideelt å plante stauder foran dem.

 Clematis 'Mikelite'

Klematis går selvfølgelig også sammen med andre klatreplanter. De kan avløse hverandre i blomstring. 'Mikelite' klatrer sammen med klatrehortensia og ildblomkarse.

 Clematis 'Ville de Lyon'?

En rødlilla klematis vokser i rosetårnet sammen med blant anne rosa 'Constance Spry'. Klematisen blomstrer stort sett når rosene har pause. Denne her var feilmerket, men jeg tror det er en 'Ville de Lyon'.

 Clematis 'Etoile Rose'

Nok en rødrosa sort, men helt annerledes i fasong og størrelse. En viticella-klematis som tåler å stå i skyggebedet. Blomstrer etter de historiske rosene den vokser med.

 Clematis 'Black Prince'

I skyggebedet vokser også viticella-klematisen 'Black Prince'. En utrolig frodig sort som klatrer høyt opp i en gammel duftskjærsmin. Viticella-sorter er ypperlige til å klatre i busker og trær, i tillegg til alle slags stativer og buer.

 Clematis fusca

Denne er ikke storblomstret og prangende, men en morsom sort. Klematis er også noe for folk som samler på planter... Mange interessante arter og sorter.


En vakker burgunderfarget klematis slynger seg opp i rosa 'Louise Bugnet'. Jeg prøver også å plante rosebusker og klematis som kan blomstre samtidig. Dette var en fulltreffer!

 Clematis 'Princess Kate' ('Zoprika')

Denne lekre sorten plantet jeg i år.Håper virkelig den vil trives der den får klatre i den historiske rosebusken 'Tuscany'.



Til sist en riktig storblomstret sak, som blomstrer på tradisjonelt vis i et espalier på veggen. Navnelappen er søkk borte.
Marit, hvis du ser dette, ligner ikke den på en du har presentert i år?

Et søtt mellomspill

$
0
0

Akkurat som tidlig om våren, er det nå rett tid for å oppdage de små skattene i hagen. Midt på sommeren blir de litt borte mellom prangende roser, peoner og liljer.

Kinasøte, eller Gentiana, som er det latinske navnet, har den klareste blå farge som tenkes kan.
Stauden starter sent, og blomstrer ofte langt inn i frosten.


Sjekk den fine klokkeformen, og de flotte stripene.
Akkurat denne sorten er Gentiana 'Inverleith'. Den er på ingen måte høyreist, men svært hardfør. Trives best i sur jord.

Akkurat nå....

$
0
0

 ...tusler jeg rundt i hagen og legger løk. Omgitt av flotte høstfarger. Som dette bladet på en brunstorkenebb (Geranium phaeum 'Samobor') Brunstorkenebb har flotte mønster på bladene, men slik fin høstfarge kan jeg ikke huske å ha sett.


Grønt er skjønt. Jeg sådde ikke denne sorten blomstertobakk (Nicotiana langsdorffii) i år. Var ikke helt fornøyd med den i fjor. Så hadde den sådd seg selv, gitt. For å vise meg at den er både sirlig og dekorativ- Spesielt mot den store grå roseurnen.


Flere sommerblomster er fortsatt hjertelig til stede. Lobelia, ministemor og sommeraster pynter opp i krukken foran drivhuset.


Og georginene (Dahlia), ja de henger med til frosten kommer. Veldig trivelig å grave  ned 100-vis av løk med disse vakringene som selskap. Ja, de som kjenner meg vet at jeg gjerne går amok med løkbestillinger og -innkjøp hver høst. Kanskje kommer det en liste etter hvert.


Fargene er utrolig intense denne sesongen. Må bare ta noen turer på stiene ut av hagen for å oppleve narurens overdådige fargepalett.



Deler hos
Floral Friday Fotos
TrädgårdsFägring

Skjebnetid for Dahlia

$
0
0


Ennå springer flotte Dahlia/georginer ut hver dag.


'Natal' er en av de beste sortene.


'Petra's Wedding' kan bli fin i en bukett!


Blomstre nå, vakre eksotiske skapning. I morgen kan det være for sent...


Deler hos
Floral Friday Fotos

Noen som holder ut: Storkenebb og daglilje

$
0
0

Noen stauder har lenger sesong enn andre. Men hva har skjedd med Geranium 'Rozanne'? "Noen" har åpenbart forsynt seg, og synes at det blå smaker best...


Geranium endressii ser nærmest frodig ut når vi nærmer oss november.



Enkelte dagliljer (Hemerocallis) forsøker også tappert å åpne seg i 0 grader og isvind.

Inn i en ny rosesesong?

De dristige, de forhåpningsfulle og de realistiske roser

$
0
0

'Topkapi' fra Poulsen roser, er ei stammerose som så gjerne vil blomstre en gang til. Fete knopper har den, men vi får se hvordan det går.


Hagens aller minste rosebusk er 'Rush'. Den vesle tassen fra Lens viser seg å være en tøffing, som presterer å blomstre under ufyselige værforhold. Får vanligvis store klaser, men dette får holde nå.


Ja, sånn går det til slutt for de dristigste.' Brother Cadfael' har fått snøpynt.


Flere knopper på 'Mme. Boll' som jeg så gjerne vil se springe ut med sine store, velfylte, duftende blomster!


Noen har skjønt tegninga, og konsenterer seg heller om å lage frø. Nypen tilhører den herlige Geschwind-rosa 'Prinz Hirzeprinzchen'.

Deler hos:


Viewing all 806 articles
Browse latest View live