Quantcast
Channel: Villroses hage
Viewing all 795 articles
Browse latest View live

Midtsommerblomstring

$
0
0

Merkelig så fort dagene fyker av sted når det er ferietider. Og peontider er det i høyeste grad i hagen.
En gedigen dessert-sort er silkepeonen (Paeonia lactiflora) 'Sorbet'!


I peonbedet blomstrer de på rekke og rad. Rosa og rødt går så fint, at.


Hagens lekreste hvite er uten tvil valmuesøsteren Meconopsis 'Marit'! (Marit, den må du ha hvis du ikke har den!)


Hun står i Det hvite bedet. En leser har etterlyst bilde av hele det hvite bedet (klikkbart). Helt umulig, siden det er så mange busker i veien! Ikke rent hvitt, men innslag av lilla, blått og rosa. Her er et utsnitt av det nå. Inneholder blant annet roser, Paeonia 'Krinkeled White', hvite dupper (Ranunculus acontifolius 'Flore Pleno'), forglemmeieisøster (Brunnera macrophylla) 'Looking Glass', Meconopsis 'Marit', Allium 'Mount Evrerest', lilla og hvit akeleiefrøstjerne (Thalictrum aquelegifolium), Clematis recta, hvit og lilla storblomstret Clematis, hvit duehode (Chelone obliqua 'Alba'), hvite martagon- og andre liljer, noen Hosta og Geranium phaeum 'Alba'. Hvite primula, hvit løytnanshjerte og småhjerte (Lamprocapnoa spectabilis 'Alba' og Dicentra exima'Aurora) plus pluss.



Orientvalmuen (Papaver orientale) 'Patty's Plum' har selskap av stjerneskjerm (Astrantia major) innimellom alle peonene...


I småttisbedet har nå den herlige Primula alpicola overtatt som blikkfang. En nonsjalant flue pusser beina...


En gul valmuesøster (Meconopsis cambria) nyter silt sollys under epletreet. Den gule holder seg der den ble sådd, mens den oransje dukker opp overalt.

Så mye blomster nå, at det er best å ta det i porsjoner :)  I det siste har det til og med vært grillvær, og mulig å sitte ute og nyte de lyse sommerkveldene. I dag er det moderat temperatur, og grått igjen.

Bli med på Bloggparty hos Håkan i Malevik!
Deler hos Laura med I Heart Macro

Rose, peon og valmue. Advarsel: Sterke farger!

$
0
0

Stemningen i hagen akkurat nå. 'Aloha' fra Hawaii, hadde jeg nesten sagt. Det er rosen som heter 'Aloha', og den ser ut til å stortrives i rødfiolett selskap med peonen 'Sword Dance'. Nesten eksotisk i hagen nå, og gode temperaturer!
'Aloha' (Kordes 2003) er noe så sjelden som en herdig, regnsterk, storblomstrende, duftende, remonterende klatrerose. Så det, så!


Særlig mindre fargesterk er ikke denne spreke orientvalmuen (Papaver orientale).

Uvanlige nyanser til å være min hage, men de finnes!
En god, varm sommerhelg til alle :)

Bli med på fargerikt BloggParty hos Håkan i Malevik!
Deler på Floral Friday Fotos
og hos aquariann's Flower Friday

Gamle og nye roser, og en vinner!

$
0
0

Vel vitende om ekstra kraftige regnskyll neste døgn, og fare for knuste roser og peoner, var det helt nødvendig med en fotorunde i går kveld. 'Duchesse de Montebello' koser seg i lun kveldssol.


En sommerdag skal man ligge i hammocken og skue opp på berget hvor  'Frühlingsduft' nå er inne i siste blomstringsfase. Vet ikke om noen rose som endrer så totalt uttrykk. Her er den fotografert nyutsprunget.


Reise seg opp og ta en liten runde - forbi en blomstertung 'Comte de Chambord'. Portlandsrosen (Moreau-Robert 1860) er en av de få historiske som gjenblomstrer.


Neste stopp på hjørnet ved rosetårnet. Fløyelsrøde 'Tuscany' skimtes til venstre. I tårnet blomstrer nå Austins første roselansering, 'Constance Spry' i selskap med Geschwinds flotte 'Leopold Ritter' (multiflorahybrid ca 1900). Leopold Ritter von Sacher-Masoch var en østeriksk skribent og journalist, kjent for å beskrive livet i det gamle kongeriket Galicia. Sosialist og humanist var han også. Rosa er praktfull!


Tar trappen til nederste plan, og der på buen vokser en vinnerrose! Tenk at et flott eksemplar av denne, som jeg hadde med til Rosenes dag på bymuseet i Oslo i går vant førstepremien i søndagens rosekonkurranse :) Det var stas, gitt!


På hjørnet titter noe sterkt lilla frem. Gallicarosen 'Le Rosier  Évêque' er i ferd med å våkne. Snart er busken full av lilla blomsterballer.


Sart, sart er Austin-busken 'Winchester Cathedral'. Nå bærer de egentlig hvite blomstene tydelige spor etter den rosa 'Mary Rose' som der er en "sport" (mutasjon) av.


En mørkerød åpenbaring fortjener oppmerksomhet. Tenker det er nok en Austinrose, nemlig 'William Shakespeare 2000'. En av de fineste røde! Omgitt av kattemynte (Nepeta fassenii).


Trivelige 'Stanwell Perpetual' er overstrødd med duftende blomster for tiden!


Nedimellom der blomstrer sannelig den nye, herdige (?) klatrerosen Camelot (Tantau 2011).


En sprek og remonterende historisk rose igjen. Sterktduftende 'Rose de Resht' er lett å kjenne igjen.


Her er 'Frühlingsduft' i ferd med å takke for seg (med mindre hun har tenkt å gjenblomstre senere i sommer). En martagonlije står klar til å ta over showet...

Deler hos Laura med I Heart Macro

Fin Clematis i år, og martagonliljene har startet

$
0
0

Clematis 'Multi Blue' har aldri vært finere. Sånn ser den ut før den blir "multi"...



...og sånn fullt utslått. En trofast sort som ikke sliter med visnesyke og sånt tøys.


Nå er snart alle martagonliljene i blomst. De blir flere og flere :) De asiatiske liljene er innmari trege i år. Bare en lav i potte som blomstrer.


Kystkvitrosa med Allium 'Mount Everest' og hvit valmuesøster (Meconopsis) troner i Det hvite bedet.


Enda en fylt Clematis har klatret helt til topps i rosen 'Aennchen von Tharau'. Må sjekke i papirene mine hva dette er for en...


Clematis recta 'Aurea' er dekoratv med kritthvite blomster og mørkt bladverk.


Slutten på peonsesongen symboliseres av en nedslått (av spikerregn) Paeonia lactiflora 'Sarah Bernhardt'


En utrolig stanhaftig sibiriris (Iris sibirica) har kjempet seg opp og fram gjennom en svært tettvokst gallicarose! Endelig en hvit sibiriris! Kan det være 'Snow Queen', tro?

Og i morgen kommer Norsk hagetidende på besøk. Hjelpes!

Deltar på Bloggparty hos Håkan i Malevik!

Roser med og uten selskap

$
0
0

Flere Bourbon-roser blir med denne gangen, og førstemann ut er 'Louise Odier' fra1851. Utrolig vakker, riktblomstrende og og velduftende, men dessverre har den lett for å få svartflekk.
Bourbon-rosene kommer opprinnelig fra øya Réunion i det indiske hav. Da den var fransk koloni, het øya Bourbon. Den første rosen kom fra øya og til Frankrike i 1819. Mange sorter med ulike egenskaper tilhører denne gruppen.


'Perennial Blue' (Tantau/Eurosa 2007) er en moderne rambler-rose som remonterer! Etter tre år, ser det ut til at den har funnet seg godt til rette i rosetårnet :)


Fra rosetårnet slynger bedene seg mot nordsiden av hagen.


Da jeg klipte ned en diger tue løytnantshjerte, kom vakre 'Jacqueline du Pre' (Harkness 1988) fram i lyset! Ikke av de aller mest herdige, men den har da klart seg noen år hos meg.


Vis a vis 'Jacqueline' med flere. ligger Koreabedet (med en koreagran på den ene siden). Gallicarosen 'Hippolyte' (Frankrike 1845) har for tiden selskap av ulike klokker og en nesten avblomstret peon 'Sword Dance'.


I Koreabedet bor også en annen roselig skjønnhet med store, enkle blomster, nemlig 'Golden Wings'. Den er fra 1958, og foredlet fram av en amerikansk amatør med navn Roy Shepherd. Han brukte blant annet 'Altaica' i krysningene. Busken remonterer bra, og den får fine nyper. Blomstene er spesielt fine i kveldssol!


Mye eldre er 'Alba Maxima', som skal være fra ca 1700. Den trives utmerket i en skråning mot nord.


Øverst i skråningen over 'Maxima', blomster 'Great Western' (Laffay 1840), som kom til meg som stilkling i fjor. Denne Bourbon-rosen har jeg ønsket meg en stund, men på grunn av størrelsen (2,5 x 1,5 m) har jeg ikke hatt plass til den noe sted. Helt til jeg kom på at den kan prøve seg som vakker skjerming mot stien som går opp i skogen ved siden av tomten. Ser jo ut som det kan gå bra!


På plattingen står en oppstammet 'Lions Rose' (Kordes 2002). Oppsiktsvekkende store blomster på denne, som fikk navnet for å feire tyske Lions 50-årsjubileum. Eføy er underbeplanting.


Fra kjøkkenvinduene kan man for tiden nyte denne utsikten.


Av alle Rudolf Geschwind-rosene, er jeg spesielt glad i 'Erinnerung an Brod' (Ungarn 1886). Navnet er til minne om kurbyen Brod i Slovenia. Håper den vil vokse seg stor og sterk!


Alba-rosen 'Mme. Legras de St Germain'(1846) har hittil sluppet å gå i ball på grunn av regnet. Hun vokser fritt i langbedet, og har etterhvert bredt seg godt ut med sine torneløse greiner. Sterk duft, og herdig til H5 - H6.


Skyggebedet bak drivhuset akkurat nå.


Hagens tredje og siste bourbon-rose er 'Honorine de Brabant'. Rosa som har ukjent opphav, har striper i blomstene, og karakteristisk lysegrønt bladverk. Remonterer bra, og dufter deilig.


Portland-roser er kjekke å ha i hagen! Kompakte busker, velduftende og store vakre blomster. God remontering (gjenblomstring) og brukbar herdighet. Dagens siste bilde er av 'Mme. Boll', krysset fram av Daniel Boll i USA 1843. Mer rosa blir det ikke!

Deler på Outdoors Wednesday

Martagonliljer og litt til

$
0
0

Jeg blir målløs over noen av  maragonliljenes livskraft og formeringesevne. Mørkerøde Lilium martagon 'Congo Capers' ble lagt i 2012, hadde én stengel i fjor, og har spredt seg til halve Hjørnebedet i år!


Lilium 'Dewdrop' er ingen martagon, men en asiatisk lilje. Vet ikke hva den driver med her, men...


'Arabian Night' er riktig høyreist, stødig og har blitt til flere på et par - tre år.


 'Mrs. R.O. Backhouse' er en gammel sort, ja en av de eldste martagonhybridene. Robert Ormston Backhouse var bueskytter som deltok i OL i London i 1908. Både han og kona Sarah var svært botanisk interesserte og ivrige dyrkere av påskeliljer og liljer.


 Martagonliljene passer selvsagt inn sammen med de andre plantene i hagen. Den flotte mørke sorten med sort stilk som rager opp i rosebedet skal være 'Maroon King', men jeg lurer på om det i stedet er 'Port Wine', for den er mørkere. Liljen har samme fargenyanse som "fløyelsrosen"'Tuscany'!


Lilium hansonii sine blomster ser ut som lakkarbeid! En art fra det fjerne østen som blir mye brukt til foredling  av nye sorter. Morsom og synlig lilje.


En av de lekreste (synes jeg) er Lilium alba albiflorum. Kledelig med burgunderrøde fregner :)


I Måneskinnsbedet må det være lysegule sorter. 'Cascading Glory' og 'Jaunie Vãrti' kamperer sammen med andre liljer, hvite og lysegule revebjeller (Digitalis), Trollius (ballblom) 'Alabaster' og mye mer...


Dette her tror jeg er 'Zvaigznu Vãrti', fra  Latvia.


I hjørnebedet bor også 'Rosalinda' sammen med 'Congo Capers'. En ganske sjelden gammel sort, som har gått fra en til tre stilker. Snart ikke plass til annet i Hjørnebedet. Tror jeg må dele og spre dem litt.


Martagonliljene klarer seg fint i sommerregnet.


Får ikke nok av den dype fargen og de staselige spirene med krøll-liljer som de heter på norsk...

Prektige gallica-roser i regn og sol

$
0
0

Tror den viktigste rosegruppen i hagen må være gallica-, også kalt provinsroser. Sannsynligvis de første som ble dyrket utenfor Kina. Det finnes nedtegninger om dyrking datert 2250 f. Kr. Den ville arten vokser i dag et område som strekker seg fra Iran til Frankrike. I glansperioden fantes hele 1800 ulike sorter!

Høyt oppe i en bratt skråning gløder for tiden 'Charles de Mills' (Nederland før 1790). Den klamrer seg fast i det skrinne jordsmonnet, og må rett og slett vokse nedover. Veldig glad for at den holder ut under håpløse forhold!


 Karakteristisk for 'Charles de Mills' er de brede, flate, tettfylte blomstene.


Fin i både sol og regn! Sterk duft, nesten uten torner. Har vært hos meg  i H3 siden 2008, og er antagelig herdig til H5


Hagens gladeste rose er som alltid 'Rosa Mundi' (England 1650)! En sport (mutasjon) av selveste apotekerrosen (Officinalis) som er avblomstret nå. Uansett vær og temperatur, lyser 'Rosa Mundi' trofast opp :)


'Duchesse de Montebello' (Laffay 1829)  forekommer ofte i denne bloggen. En av de første gallica-rosene som blomstrer, og den holder det gående ekstra lenge. Som mange av de historiske, skifter den karakter flere ganger før den visner. Uten torner, og med deilig duft!


'Le Rosier Évêque' har også mange uttrykk. Noen ganger blir den klassifisert som centifolia-rose. Antagelig er den hybrid mellom gallica og centifolia.


Her er den i regnet i dag. Utrolig blomsterrik og ganske høy og omfangsrik.


Dette her er noe så uvanlig som en moderne og gjenblomstrende gallicarose. Til og med gul! 'Nortern Yellow' er en krysning mellom 'Morgengruss' og Rosa gallica splendens. Lansert av tyske Rolf Sievers i 1977.


Jeg er veldig fornøyd med denne rosen, som står gjett hvor? I Månekinnsbedet selvfølgelig! Blomstrer godt og nær kontinuerlig ganske skyggefullt plassert.


Skjønne 'Tuscany' (1596) har ikke gitt seg ennå, og får avslutte denne lille gallica-kavalkaden.

Vi deltar selfølgelig på Bloggparty i rosehagen til Håkan i Malevik!

Hagen i siste del av juli I

$
0
0

Mye som skjer på én gang, så det må bli et par kavalkader fra juli. Her er utsikten fra et soverom, mot 'Lykkefund' i epletreet. 5 - 6 meter er den nok blitt igjen, etter at den frøs ned fimbulvinteren for et par år siden. Med frukttrær i hagen må man bare ha en eller annen  honningrose (Rosa helenea) klatrende i minst ett av dem. Valget falt på 'Lykkefund', som er praktisk tornefri. Dessuten var den på billigsalg en høst for noen år siden, så jeg kjøpte to :)



Morsom storkenebb, Geranium pratense 'Splish Splash'! En av staudene jeg har fått fram fra frø.


Hvis noen trodde det ikke fantes skikkelig røde roser i hagen, kommer motbeviset her! Austinrosen 'L. D. Braithwaite' har digre blomster som lyser lang vei...


Åh, se opp! Søte moreller som trost og ekorn helt har oversett. Namnam.


Moskusroser (Rosa moschata) er ekstra attraktive. 'Ghislaine de Féligonde' (Turbat 1916) vokser til, og blir kanskje en lav klatrer? I varmere klima vokser den som rambler, men på våre breddegrader vanligvis som en busk.


Nydelige 'Herkules' (Kordes 2007) er i hvert fall en busk. Nostalgisk form, velduftende, sunn og herdig.   Her sammen med kattemynte (Nepeta faassenii) 'Walkers Low'.


Sola skinner i en fluffy rosa præriemjødurt (Filipendula rubra 'Venusta')...


...mens regnet faller på rosa alba 'Maxima' (ukjent opphav ca. år 1400). Den vokser i hagens bakerste, nordlige skråning i selskap med svarthyllen Sambucus 'Black Lace' med rosa blomster.


Rosa austiniana 'Crown Princess Margareta'' (David Austin 1999) har også fått regndråper på. Dufter så herlig, denne rosa! H4 skal den klare.


En liten overraskelse i espalieret under verandaen: Har vært litt usikker på om jeg hadde 'Veilchenblau' eller ikke. Her har den funnet veien nedover i stedet for oppover skråningen hvor jeg har sett etter den. Blomstene titter fram mellom den dyplilla 'Warszawska Nike'-klematisen. Litt tvilsom herdighet på rambleren 'Veilchenblau' (Schmidt 1909), men den har altså klart seg!


Utsikten fra arbeidsrommet mot slutten av juli. Lykkefund nr. to på vei opp i morelltreet. Mange Hosta vokser langs hekken.


En reltaivt ny storkenebb; Geranium'Red Admiral'. Blomstrer hele sommeren, ca 60 cm høy.


Høyt oppi gullknappen (Cephalaria gigantea) koser en humle seg i kveldingen.

Ha en fin siste julidag!

Deler hos Floral Friday Fotos 
og deltar på Bloggparty hos Håkan i Malevik!

En regnbue av en rose

$
0
0


Rosene i år har stått i sol og regn. Noen ganger begge deler på én gang! Ser ut som en regnbue har tatt bolig i selve rosen.
Kordes''Aloha' har gitt mye glede med uavbrutt blomstring i hele sommer. Klatrer eller busk, alt ettersom. Silkebygg (Hordeum jubatum) svever i bakgrunnen.

Deler hos Laura med I Heart Macro

Hagen i siste del av juli II

$
0
0

Dagliljen (Hemerocallis) 'Bali Watercolor' kom i slutten av juli, og holder selvfølgelig på også i august.


En gul frøstjerne Thalictrum flavum strekker seg himmelhøyt bak i Bergbedet. Thalictrum-slekten er mine favoritt-stauder, og jeg har mange ulike.


 'Harlow Carr' er den mest blomsterrike av Austin-rosene mine (Bildet har jeg delt på Facebook, om noen kjenner det igjen).


Aldri har de engangsblomstrende historiske rosene blomstret så lenge. Her er de siste knoppene til 'Duchesse de Montebello' foran en klematis (merkelappen kan ikke nås) med ekstra store, lyseblå blomster. Rosebusken har fortsatt blomster en god uke ut i august.


Det samme gjelder den yndige albarosen 'Félicité Parmentier' (Parmentier 1834).


Sesongens siste 'Alba Maxima' (ca 1700)


Forhåpentligvis ikke sesongens siste 'Mme. Boll', for hun remonterer jo! Under vokser en mørk alunrot (Heuchera), og ved siden storkenebb, Geranium endressii



Kjempeprestekragen  (Leucanthemum) 'Sunny Side Up' er hjertelig til stede.


Vå-åt asiatlilje i form av den lavtvoksende 'Raspberry On Whip'.


De moderne rosene fortsetter sin vane tro utover sensommeren 'Escapade' (Harkness 1967) blomstrer trofast og blir ikke stygg i regn! H4 og svak duft.


Hvitere en hvitt nede hos 'Winchester Cathedral' (Austin 1992).

Deler hos Floral Friday Fotos
og drar på Bloggparty i rosehagen til Håkan i Malevik!

Helt konge!

$
0
0

Som om det ikke var duft nok i hagen fra alle rosene. Nå som trompetliljene åpner blomstene, blir du møtt av rene duftskyer.  Lilium regale er helt konge blant liljene! Stødig og staselig inviterer kongeliljen hoffet til selskap...


Da passer det vel bra med 'Table Dance' med på laget? En orient-trompet-hybrid med digre blomster stråler midt foran huset.


Et par stengler med 'Sweet Surrender' (asiatisk lilje) støtter seg til hverandre i skyggebedet.


Dagliljen Hemerocallis 'Candy Cane Dreams' hiver seg også med på hagefesten.


Men hva driver vepsen med der i skyggen av kongeliljen? Spiser vel ikke på rosebladet??


Næ. Bare steller meg litt...


...og føttene de pusser vi jo en etter en


Slående farger på asiatliljene på nedre plan. 'Dimention' heter denne svarte.


Og her er vakre 'Jessica'!


'Night Flyer' har neppe tid til å legge seg.


Nok en velduftende trompetlilje som bærer navnet 'White Heaven'. Parfymeduften frister mang en pollinerer.


Ble visst for mye for en oransje lilje som har falt ned i Hosta 'Sum and Substance'

Festen er ikke over i hagen. Liljene er bare såvidt i gang, og Clematis, roser, Hortensia og høststauder har mere å gi! Og snart kommer georginene...

Deler på Macro Monday 2

Roser, Clematis og en litt sjenert lilje

$
0
0

'Sirius', en lav buskrose fra Tantau kommer med de nydeligste blomsterklaser over sunt bladverk. Bittelitt duft, og jeg tester ut herdigheten.


'Mozart' har et helt annet uttrykk. Moschata-hybriden fra Lambert, 1937, har store klaser med små blomster. Riktblomstrene, H4. Har du ikke den, så løp og kjøp!


 'Crocus Rose' fra Austin må jeg bare ha med. Her er den nesten kremgul, men den skifter i lys rosa og lyesgule nyanser, og har en utsøkt duft! Det lilla i bakgrunnen er vingefrøstjerne (Thalictrum delavayi)


'Blush Rambler' produserer klase på klase med sjarmerende"epleblomster". Mulitiflora-slyngrosen kommer fra Cant (Storbritannia 1903), og klarer neppe mer enn H3.


Satser på milde vintre, for den er jo så fin! Jeg har hatt den noen år, og den fryser en del ned i strenge vintre. Ingenting de par siste, så den har mange meter lange grener nå.


En stilkrose er også på sitt fineste nå. 'Blauwe Stad Roos fra Interplant i Nederland (2007), har en veldig spesiell brunrød farge.


Klematis og roser utfyller hverandre, og blomstrer etter hverandre eller samtidig på buer og stolper. Her er en nyutsprunget Viticella-Clematis.


'Hagley Hybrid' blomstrer over en lang periode. Den slynger seg ned en skråning og opp i en gammel trestamme.


'Romanze' (Tantau1985) støtter seg til Austins 'The Alexandra Rose. Førstnevnte skal være en svært bra rose. Den er ny hos meg, så erfaring kan jeg ikke komme med ennå.


En riktig trivelig rose er 'Raubritter' (Kordes 1936), som legger seg utover en bratt skråning. Oppkalt etter Tysklands "Robin Hood" Franz von Sickingen (1481 - 1523) som var en røverridder.


Clematis 'Blektiny Aniol', som betyr blå engel, er ny hos meg. Virker både villig og blomsterrik, så den blir nok bra på veggen.


Klematis har også dekorative frøstander...


En yndling er 'Piilu', som har et flor med doble, og siden et med enkle blomster.


 Min kjære 'Louise Bugnet' viser seg fram innrammet mellom plankene i verandarekkverket. Busken er nå full av blomster igjen, etter en pause på noen uker. Den er så grei å blomstre rikt på tidspunkter hvor ikke altfor mange andre roser er i blomst :)


Til sist en av de vakreste liljene, nemlig 'Kushi Maya'. Måtte helt ned på bakken for å få tatt bilde, enda den vokser i en skråning. Kanskje ikke rart den er litt reservert, siden jeg holdt på å spa i stykker løken like etter at den var plantet... (en ulempe med tett planting og lite plass).
'Kushi Maya' er en krysning mellom Lilium Nepalense (som den ligner svært på) og en orientalsk lilje.

Vi er med på Bloggparty hos Håkan i Malevik!

Praktliljen 'Ormea' og annet snadder i midten av august

$
0
0

Den ene liljen avløser den andre. Praktfulle 'Ormea' er en såkalt trelilje, og rager godt i landskapet på alle måter... En Orientpet-hybrid, oppkalt etter en liten by i Nord-Italia. De fluffy skyene av Thalictrum delavayi 'Hewitt's Double' svever i bakgrunnen.


Her har vi en fylt orientalsk lilje i Roselily-serien. 'Isabella' tror jeg denne heter.


I rosenes verden er det tid for gjenblomstring. En klase med 'Jacqueline du Pre' er vel ikke å forakte?


Jeg er glad for å presentere akssøyleblomst, Liatris spicata, som endelig har slått rot hos meg etter utallige forsøk!  Høye spir må man ha, enda bedre om de tiltrekker humler og sommerfugler :)


Akkurat nå er det lett å se hvorfor denne syrinhortensiaen (Hydrangea paniculata) heter 'Limelight'. Senere blir den mere rosa.


Rosa streker og prikker er det i denne orientalske liljen. Kan det være 'Muscadet', som jeg har flere steder? Den har også spredd seg i dette bedet.


En daglilje med store blomster. Kan for eksempel være 'Siloam Ury Winniford'?
Kan være 'Pandoras Box' også' .

Se flere blogger hos Outdoors Wednesday

To fi-ine roser og et - eh - par liljer i morgensol!

$
0
0

Er det ikke selveste 'Munstead Wood', den nyeste riktig mørke fra David Austin (2007) som har plassert seg så fint her? Partneren er Kordes-rosen 'Cinderella' (2003). Nostalgiske 'Cinderella Fairy Tale' ble foredlet fram av Kordes nettopp for å møte de populære Austin-rosene med gammeldags fasong og duft.


Disse dagene er det bare å nyte augustsolen for fullt! Orient-trompet-hybriden 'Ice Cube' i hjørnebedet får et streif av morgensol.


Litt lenger borte, er det 'Eastern Morn' (Trompet x Longiflorum) som er i gang...


...og på nedre plan har de digre, gule OT-hybridene nylig slått ut. Har flere av dem i bedet til rosen 'Aïcha'. Stort og gult avløser stort og gult, liksom.


Her er 'Big Brother' knipset ovenfra verandaen.


Sola skinner på orientalerne 'Emani'...


...og denne som jeg faktisk ikke vet hvem er!


Og her er sola kommet fram til de to fi-ine rosene :)

Ønsker alle en deilig og solfylt augusthelg!

Bli med på Bloggparty i rosehagen til Håkan i Malevik!

Rosa 'Meteor' og annet selskap i hagen

$
0
0

En lav klatrer er  noisetterosen 'Meteor' (Geschwind 1887) Akkurat denne blomster ikke så veldig rikt, men i flere omganger gjennom sesongen.


Erteblomstene er fantastiske i år! Har plukket inn en stor bukett omtrent annenhver dag i lange tider :)
Fulgte et råd om å ikke bløtlegge frøene før såing, og det ble 100 % spiring!


Hvem er det som har slått seg ned på et mynteblad?


Morsomt å så sine egne Dahlia (georginer). Fra frøblandingen 'Colarette Dandy', kommer alt fra sukkertøyfarger til denne mer heftige varianten.


Flttiglise er akkurat så flittig som navnet sier! Et "must" for krukkene i skyggen. Blomstene ble heller ikke ødelagt av det voldsomme regnet de siste dagene.

Deler på Floral Friday Fotos



Spesielle par og flere liljer...

$
0
0

Tenk, siste dag i august! I morgen starter det unevnelige H-ordet... Og vi venter på det absolutt ikke velkomne F-ordet. Enn så lenge er det sensommer, og underlige par dukker opp når man har plantet tett. Over her er det dagliljen (Hemerocallis) 'Eleonore' som har funnet sammen med en rosahvit høstfloks (Phlox paniculata).


Storkenebb'en (Geranium) 'Red Admiral' har likegodt klatret opp i rosebuen for å ha stevnemøte med Clematis 'Purpurea Plena Elegans'.


Liljene er til stor trøst på denne tiden! Enda en lilje i Roselily-serien blomstrer. Dette må være 'Natalia'. Jeg har flere i serien, og de er ikke gode å skille fra hverandre...


Uten tvil klassikeren av en orientlilje, nemlig 'Stargazer'. Med oppadvente blomster har den tatt i mot rekordaktig slagregn uten å kny. Flott og tapper er den! Enda mer skal komme i morgen. Håper den holder ut.


Denne orientliljen kjøpte jeg (feilmerket) på en hagemesse. Flott selskap til rosene likevel!


Orientpet-liljen 'Nymph' er i alle fall denne storvokste i Aïcha-bedet. Synes det er moro å teste ut de riktig store sortene.


Blomstene til 'Conca d'Or' er nesten ubegripelig store. Duften er like stor!


I Langbedet lurer jeg virkelig på hvilken orientlilje som har dukket opp. Finner den ikke i notatene. Ikke de nyeste, da. Lys, lys rosa, og uten fregner. Muligens 'Marco Polo'?



Helt sikkert er det at denne spesielle er 'Millesimo'.

Nå er det bare å håpe på 'Indian Summer' etter at morgensdagens varslede møkkavær er over!

Deler hos Laura med I Heart Macro

Etter regnet

$
0
0

Ekstremnedbør har det vært i Sør-Norge de siste dagene. Veier og jernbanespor har stått under vann, butikker og kjellere oversvømte. En fordel å ha hus på en høyde i landskapet! Fossen, som buldrer like i nærheten, har aldri vært større. Litt engstelig for å inspisere værets herjinger i hagen. Dahlia-faforitten 'Eveline' har endelig slått ut i blomst, og blir bare vakrere av vanndråpene.


Noen roser er slått i bakken og ser ut som våte lommetørklær. Ikke 'Stanwell Perpetual' (spinosissima 1834) som remonterer bra, og er fin og frisk i bladverket nå. Hadde en del tørre blader tidligere i sommer.


Dagliljene (Hemerocallis), som  kommer med nye blomster hver dag, klarer seg også bra (bare å fjerne gårsdagens kliss)


Stakkars tomatene i "solveggen" strever alt de kan med å bli modne. Måtte plukke noen nedfallstomater.
Ellers hadde en gren på en gammel Fuchsia brukket tvers av, og samme skjebne rammet noen antatt svært stødige og solide stauder i nærheten. Regnskyllene har dundret ned over flere døgn.


Liljene står mer og mer på skrå, men de tåler en trøkk, det er helt sikkert.'Miss Feya' (Orientpet) i forgrunnen, og Lilium henryi rager opp bak.


I et annet bed dukker denne opp. Hvem er nå det? Orker ikke lete etter navnelapp blant de klissvåte plantene...

Deler hos Friday Flower Fotos

Forfallets skjønnhet

$
0
0

Dette er en post jeg har hatt i bakhodet en stund. Kanskje i dag er en passende anledning? Litt ut i september, men en fin solfylt dag med passe temperatur.
Også forfallet har sin estetikk. Noen roser er fine også i siste stadium, som 'Crocus Rose' over her.


Clematis 'Huldine'. Fra sine store, lekre blomster, gir den slipp på støvbærerne rett før kronbladene falmer.


Her er det ramblerrosen 'Perennial Blue' som rister lar visne kronblader falle.


Som en fallen ballerina gir denne rosen sitt aller siste...

Andre blomstrer i vei ut i september: Hortensia, roser, klematis, liljer...

$
0
0

Hortensia (Hydrangea) 'Blue Serrata' byr på blå og hvit blomstring. Hortensia av alle sorter er fineste busker som fins, nest etter roser, da ;)


'Teasing Georgia' (Austin 1998) er sprek som bare det! Hun har en krøkkete plassering midt i en bratt skråning, men det hindrer ikke denne rosa å utfolde seg. Navnet kommer fra en tysk mediapersonlighet. Kona til Ulrich Meyer, om noen kjenner til ham.


Clematis 'Juuli' er stadig i gang, med den frodige Clematis 'Purpurea Plena Elegans' i bakgrunnen.


Orientpet-liljen har fått juling av været, og bøyer seg over. Blomstrer like bra likevel. Litt usikker på hvilken. Kan det være 'Shocking', tro?


Det ble grått og vått i dag, og ikke det aller beste utevær. Blomsterfluene svirrer fortsatt rundt...


...og Kalita (dvergschnauzer) vil gjerne leke!


I bedet foran huset, lener prydgresset Hakonechloa macra 'Aureola' utover blåkorgen (Ageratum) 'Blue Danube', som jeg sådde i vår.


De staselige hvite kongslysene, Verbascum chaixii 'Album' sådde jeg for et par år siden. De kommer lydig tilbake :)  Må jo ha noen spir som rager i bedene.


Klatrerosa 'Himmelsstürmer' (Frans Wänninger 1990) er en rugosahybrid som jeg fikk som stikling av en hagevenninne i fjor. Den remonterer som bare det, og skal få bli så stor som den vil...

Deler hos Floral Friday Fotos
Deltar på Bloggparty hos Håkan i Malevik!

Fargeklatter midt i september

$
0
0

Må bare vise hvor frodig Italiaklematisen (Clematis viticella) Purpurea Plena Elegans er! Dekker hele rosebuen og vel så det. Om sommeren er det klatrerosen 'Constance Spry' som dominerer her. Nå er det.., ja dere ser selv!

Koser meg med noen fargeklatter mens vi venter på ekstremværet "Petra".  Det har ikke tørket opp etter forrige flomskapende regnvær ennå. Nok snart?


Rosa 'Brother Cadfael' (Austin 1990) leverer trofast hvert år, og er alltid blant de som blomstrer lengst ut på høsten. Mange knopper på lur.


Noe smått og rosa fikk meg til å undres. Hva kunne dette være? Nærmere studium avslører at dette må være et rosa frø fra pakken med blåkorg (Ageratum) vist i forrige post. En rosa tilsnikelse i det blå og hvite bedet :)


En typisk høststaude er duehode (Cleone Obliqua). Den vokser langsomt til en stor tue.


På berget lyser de blålilla blomstene til engnelik (Dianthus deltoides). Sådde disse et par - tre år tilbake. De står godt mot alt det ville som vokser der.


Grønntoner er jo også farger. Liker nyansene til Sedum 'Frosty Morn', selv om jeg på ingen måte ser fram til første ordentlige frostmorgen...
Viewing all 795 articles
Browse latest View live