Tror den viktigste rosegruppen i hagen må være gallica-, også kalt provinsroser. Sannsynligvis de første som ble dyrket utenfor Kina. Det finnes nedtegninger om dyrking datert 2250 f. Kr. Den ville arten vokser i dag et område som strekker seg fra Iran til Frankrike. I glansperioden fantes hele 1800 ulike sorter!
Høyt oppe i en bratt skråning gløder for tiden 'Charles de Mills' (Nederland før 1790). Den klamrer seg fast i det skrinne jordsmonnet, og må rett og slett vokse nedover. Veldig glad for at den holder ut under håpløse forhold!
Karakteristisk for 'Charles de Mills' er de brede, flate, tettfylte blomstene.
Fin i både sol og regn! Sterk duft, nesten uten torner. Har vært hos meg i H3 siden 2008, og er antagelig herdig til H5
Hagens gladeste rose er som alltid 'Rosa Mundi' (England 1650)! En sport (mutasjon) av selveste apotekerrosen (Officinalis) som er avblomstret nå. Uansett vær og temperatur, lyser 'Rosa Mundi' trofast opp :)
'Duchesse de Montebello' (Laffay 1829) forekommer ofte i denne bloggen. En av de første gallica-rosene som blomstrer, og den holder det gående ekstra lenge. Som mange av de historiske, skifter den karakter flere ganger før den visner. Uten torner, og med deilig duft!
'Le Rosier Évêque' har også mange uttrykk. Noen ganger blir den klassifisert som centifolia-rose. Antagelig er den hybrid mellom gallica og centifolia.
Her er den i regnet i dag. Utrolig blomsterrik og ganske høy og omfangsrik.
Dette her er noe så uvanlig som en moderne og gjenblomstrende gallicarose. Til og med gul! 'Nortern Yellow' er en krysning mellom 'Morgengruss' og Rosa gallica splendens. Lansert av tyske Rolf Sievers i 1977.
Jeg er veldig fornøyd med denne rosen, som står gjett hvor? I Månekinnsbedet selvfølgelig! Blomstrer godt og nær kontinuerlig ganske skyggefullt plassert.
Skjønne 'Tuscany' (1596) har ikke gitt seg ennå, og får avslutte denne lille gallica-kavalkaden.
Vi deltar selfølgelig på Bloggparty i rosehagen til Håkan i Malevik!